John Lawton


BACK TO JOHN
LAWTON DISCOGRAPHY


JOHN LAWTON - MIES JA ÄÄNI

Vuonna 1946 syntynyt John Lawton on pitkän linjan brittimuusikko joka on laulanut ja soittanut ammatikseen 60-luvun puolesta välistä lähtien. Yli neljäkymmentävuotisen uransa aikana hän on esiintynyt yli 60:llä levyllä ja useissa eri yhtyeissä, joista tunnetuimmat ovat 70-luvun alussa meillä Suomessa huippusuosiossa ollut brittiläinen Uriah Heep ja vuosien varrella kulttimaineeseen noussut saksalainen Lucifer's Friend.

Lawtonin musiikkiura käynnistyi toden teolla v. 1969 kun hän liittyi Newcastlelaiseen Stonewall-yhtyeeseen ja lähti heidän kanssaan monien muiden brittibändien lailla The Beatlesin jalanjälkiä seuraten Saksaan Hampurin klubeille soittamaan. Muu yhtye palasi aikanaan maitojunalla takaisin mutta John jäi Saksaan asettuen asumaan sinne lopulta kuudeksi vuodeksi.

Hänen ensimmäinen levytyksensä oli lp Asterix (1970). Levyllä soittaneesta kokoonpanosta muotoutui myöhemmin Lucifer's Friend jonka laulajana hän toimi 70-luvulla levyillä Lucifer's Friend (1970), When Groupies Killed the Blues (1972), I’m Just A Rock’n’Roll Singer (1973), Banquet (1974) ja Mind Exploding (1976). LF ei vuoden 1972 jälkeen tehnyt ollenkaan keikkoja vaan keskittyi vain levyjen tekemiseen. Tämä oli mahdollista koska kaikki soittajat ansaitsivat elantonsa muista projekteista.

Lawtonin leipätyö oli 12-henkinen Les Humphries Singers- showkokoonpano. Hän lauloi ryhmän vuosien 1971 - 1976 aikana levytetyillä monilla albumeilla. Ryhmä oli Keski-Euroopassa erittäin suosittu saaden useita kultalevyjä ja esiintyi mm. v. 1976 Saksan edustajana Eurovision laulukilpailujen loppukilpailussa (saavutus jota Lawton ei nykyään ymmärrettävistä syistä pidä yhtenä tärkeimmistä).

Vuonna 1973 häneltä kysyttiin kiinnostusta liittymään Deep Purpleen Ian Gillanin tilalle mutta Les Humphriesin kanssa tekemänsä sopimuksen takia Lawton ei olisi pystynyt ottamaan tarjousta vastaan vaikka hänet oli valittukin joten h'n joutui kieltäytymään kutsuta. Lawtonin maine laulajana oli kuitenkin kantautunut laajemmallekin hänen mm. osallistuttua Roger Gloverin ideoimaan projektiin The Butterfly Ball (1974) ja loppuvuodesta 1976 hän sai tarjouksen siirtyä Uriah Heepin muutama kuukausi aiemmin erotetun alkuperäisen vokalistin David Byronin seuraajaksi. Tällä kertaa ei ollut enää sopimusesteitä ja niinpä Lawton otti vastaan tarjouksen. Yhtyeen seuraava levy oli lauluosuuksia vaille valmis ja John meni aika lailla kylmiltään studioon nauhoittamaan oman osuutensa.

Lawton oli Uriah Heepin laulajana vähän yli kolme vuotta ja oli mukana studiolevyillä Firefly, Innocent Victim (molemmat 1977) ja Fallen Angel (1978). Lisäksi julkaistiin jälkikäteen v. 1986 viimeisellä yhteisellä kiertueella nauhoitettu tupla-lp Live In Europe 1979. Syy siihen miksi Lawton loppuvuodesta 1979 jätti Heepin oli erimielisyydet yhtyeen sisällä - lähinnä hänen ja yhtyeen johtajan Ken Hensleyn välillä.

Piakkoin eron jälkeen hän julkaisi ensimmäisen varsinaisen soololevynsä Hardbeat (1980) jonka soittajista oli suurin osa Lucifer's Friendin jäseniä. Vaikka nimikappale muodostuikin pieneksi hitiksi ei levy kokonaisuudessa menestynyt mainittavasti ja kohta olikin jälleen uuden Lucifer's Friend -levyn aika: Mean Machine ilmestyi v. 1981.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana Lawton jatkoi samoja hommia mitä oli tehnyt ennen Heep-aikaansa: laulaen erinäisissä studiosessioissa ja projekteissa sekä tehden tv- ja radiomainoksia. 90-luvun vaihteessa hän jopa lopetti laulamisen joksikin aikaa ja siirtyi muille aloille mutta 1990-luvun puolivälissä hän palasi takaisin musiikin pariin kooten oman bändin joka sai nimekseen GunHill. Lawton aloitti yhtyeen kanssa kiertäen Englantia soittaen pubeissa ja pienissä klubeissa etupäässä coverversioita rock- ja bluesklassikoista.

Keväällä 1995 kun Uriah Heepin laulaja Bernie Shaw'lla oli ongelmia äänensä kanssa, pyysi kitaristi Mick Box Lawtonia bändiin väliaikaiseksi laulajaksi Etelä-Afrikan kiertueelle. John nähtiin siten taas 16:n vuoden jälkeen Heepin keulahahmona paitsi Etelä-Afrikassa myös parilla keikalla Euroopassa kunnes Shaw sai hoidettua äänensä kuntoon ja palasi yhtyeeseen.

Samana vuonna ilmestyi myös toistaiseksi viimeisin Lucifer's Friend albumi Sumo Grip mutta GunHill oli tästä eteenpäin Lawtonin päätyö. Ensimmäinen levyjulkaisu oli alkujaan omakustannekasetti One Over The Eight (1996) ja ensimmäinen varsinainen albumi Nightheat (1997). V. 2000 ilmestynyt Live In Germany 1999 jäi bändin viimeiseksi tuotokseksi kun Lawton päätti taas ryhtyä levyttämään omalla nimellään. Still Paying My Dues ... (2000) oli nimeltään ensimmäinen soololevy kahteenkymmeneen vuoteen ja sisälsi aiemmista yhtyeistä ja sooloista poiketen enemmän bluesvoittoista materiaalia.

Viime vuodet ovat poikineet enemmänkin yhteistyötä entisten soittokaverien kanssa kun vanhat erimielisyydet haudattuaan Lawton esiintyi yhdessä Ken Hensleyn kanssa keväällä 2000 Lontoossa HeepVention 2000 -fanitapaamisessa. Konsetti nauhoitettiin ja julkaistiin seuraavana vuonna nimellä The Return ja Hensley/Lawton Band teki myös lyhyen kiertueen keväällä 2001. Tämän kiertueen yhdestä konsertista julkaistiin VHS-video Salisbury Live. Saman vuoden joulukuussa Lawton oli - yhdessä Hensleyn kanssa - vierailevana solistina mukana seuraavassa Heep-fanitapaamisessa nimeltään The Magician's Birthday Party josta ilmestyi sekä livealbumi että -video.

Kyseisessä tapahtumassa Lawton myös soitti akustisen duo-keikan yhtyeensä basistin Steve Dunningin kanssa ja tämän esityksen suosio poiki kesällä 2002 julkaistun Steppin' It Up duolevyn jolla kuullaan akustisia versioita vanhoista Uriah Heepin ja Lucifer's Friendin sekä Lawtonin soolouran kappaleista. Loppuvuodesta ilmestyi myös nimellä The Lawton/Dunning Project Lontoossa nauhoitettu livecd ja -dvd One More Night jolla kuullaan koko bändin kanssa esitettyjä versioita Steppin' It Up -levyn kappaleista.

Näiden uudelleenlämmittelyjen jälkeen olikin sitten jo aika uudelle levylle ja kesällä 2003 julkaistiin taas vaihteeksi The John Lawton Band -nimellä kokonaan uutta materiaalia sisältävä studioalbumi Sting In The Tale. Lawton oli myös jälleen vierailijana jo vuosittaiseksi tapahtumaksi muodostuneessa The Magician's Birthday Party konsertissa joka julkaistiin nimellä Magic Night. Seuraavana vuonna ilmestyi live-dvd Shaking The Tale jonka jälkeen John vetäytyi vähäksi aikaa taas musiikintekemisen ja esittämisen parista.

Kesällä 2006 hän taas aktivoitui kooten uuden yhtyeen entisen Focus -yhtyeen kitaristin Jan Dumeen kanssa. Yhtyeen muut jäsenet ovat brasilialaisia, tämä kokoonpano sai ensin nimekseen On The Rocks mutta koska kävi ilmi että sen niminen yhtye on jo olemassa, otettiin käyttöön lyhenne OTR. Ryhmän esikoisalbumi Mamonama julkaistiin lokakuussa 2008. Merkillepantavaa on että levyn julkaisi ahvenanmaalainen levy-yhtiö Lion Music.

Lisäksi Lawton ryhtyi taas yhteistyöhön Ken Hensleyn kanssa ja on mukana yhdellä kappaleella hänen v. 2007 keväällä julkaistulla Blood On The Highway levyllään. Lisäksi on ollut vierailevana solistina mukana silloin tällöin Hensleyn Live Fire -yhtyeen konserteissa.

Syyskuussa 2008 Lawton esiintyi Heepvention2008-tapahtumassa Espanjassa yhteiskonsertissa kolmen muun entisen Uriah Heepin jäsenen: Hensleyn, rumpali Lee Kerslaken ja basisti Paul Newtonin kanssa. Tämä yhteistyö sai jatkoa seuraavana vuonna Suomessa Salossa järjestetyssä Easy Livin' In Salo -tapahtumassa.

Näiden tässä mainittujen tärkeimpien levytysten lisäksi Lawton on ollut vierailemassa useiden muidenkin artistien ja yhtyeiden levyillä jotka on listattuina Diskografia-sivulla.

Viime vuosina Lawtonin toiminta on keskittynyt enemmän tv-puolelle ja lähinnä Bulgariaan missä hän on tehnyt matkailuohjelmia jo muutaman vuoden ja lisäksi hän näytteli yhtä pääosaa elokuvassa Love.Net. Keväällä 2012 hän julkaisi neljän vuoden tauon jälkeen uuden levyn kun Diana Express -yhtyeen kanssa tehty levy Power Of Mind julkaistiin.


Back to top