KEN HENSLEY 1981 - 2004

Koska Ken Hensley on suurimman osan ajasta Uriah Heepistä lähtönsä jälkeen pysytellyt poissa julkisuudesta, on varmaan paikallaan selvittää mitä kaikkea hänen elämässään ja musiikkiurallaan on tapahtunut tänä aikana.

Ken erosi Heepistä kesän 1980 kiertueen jälkeen koska erimielisyydet hänen ja muun yhtyeen - etenkin silloisen laulajan John Slomanin - välillä osoittautuivat ylitsepääsemättömiksi. Ken lähti soolouralle ja itse yhtye jatkoi edelleen uuden kosketinsoittajan kanssa.

Hensley julkaisi pian sen jälkeen kahden edellisen soololevynsä ('Proud Word On A Dusty Shelf' 1973 ja 'Eager To Please' 1975) jatkoksi lp:n Free Spirit ja kokosi uuden yhtyeen joka sai nimeksi Shotgun. Tämä kokoonpano jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi eikä 'Free Spirit' menestynyt mitenkään hyvin. Keikkailtuaan jonkin aikaa nimikkeiden Ken Hensley's Uriah Heep ja Ken Hensley Band alla hän yllättäen liittyi amerikkalaiseen Blackfoot-yhtyeeseen kosketinsoittajaksi.

Alunperin Hensleyn oli tarkoitus vain soittaa yhdellä levyllä mutta lopulta hän liittyi vakituiseksi jäseneksi yli kahdeksi vuodeksi ja soitti orkesterin studiolevyillä 'Siogo' (1983) ja 'Vertical Smiles' (1984) sekä 1984 nauhoitetulla 'Live On The King Biscuit Flower Hour' -livelevyllä (joka julkaistiin vasta 1998.

Alkuvuodesta 1985 hän yllättäen lähti Blackfootista ja vetäyti musiikintekemisestä. Suurin syy tähän oli uutinen Heepin alkuperäisen laulajan David Byronin kuolemasta johon suurimpana syynä oli alkoholi. Hensleyllä oli myös ollut ongelmia erinäisten nautintoaineiden kanssa ja hän ei halunnut seurata samaa rataa, hän oli myös jo pitemmän aikaa ollut kyllästynyt jatkuviin kiertueisiin ja ainoa vaihtoehto tuolloin oli lopettaa soittaminen kokonaan.

Seuraavien viidentoista vuoden aikana hänen live-esiintymisensä rajoittuivat muutamiin yksittäisiin konsertteihin. Uutta musiikkia häneltä ei ilmestynyt ennen oman H.I.S. Records yhtiön kautta julkaistua 'A Glimpse of Glory' -levyä vuonna 1999 mutta hän vieraili joidenkin artistien levyillä ja osallistui erinäisiin hyväntekeväisyys- ja tribuuttilevyihin. Hän soittaa kosketinsoittimia W.A.S.P.:in v. 1989 ilmestyneellä 'The Headless Children' -levyllä ja pianoa muutamalla kappaleella Cinderellan 'Heartbreak Station'illa (1990). Lisäksi hän levytti v. 1995 yhden kappaleen Peter Green tribuuttilevylle. 1999 hän oli mukana kahdella julkaisulla, Bruce Cameronin 'Midnight Daydream'illä hän soittaa urkuja kolmella kappaleella ja hän julkaisi Javier Mendozan pääosin espanjankielisen 'Tinta Y Papel' -levyn omalla H.I.S. Recordsillaan, Kensley myös tuotti levyn ja soittaa osalla kappaleista. Urban Sprawl Bandin 'Beyond The Bridges' hyväntekeväisyyslevyllä hän myös esiintyi mukana v. 2000 ja My Two Planets yhtyeen levyllä v. 2001. Ruotsalaisen Record Heavenin julkaisemalle Phil Lynott -tribuutille 'The Spirit Of The Black Rose' hän teki yhden kappaleen ja oli myös mukana Heepsteria - A Tribute To Uriah Heep levyllä.

Blackfoot toimi St. Louisista käsin joten sinne myös Hensley oli asettunut. 80-luvun loppupuolella häntä lähestyi yritys nimeltä St- Louis Music joka valmistaa ja markkinoi mm. Crate ja Ampeg - vahvistimia. He pyysivät Hensleytä tulemaan heidän palvelukseensa toimimaan yhteyshenkilönä yrityksen ja niiden artistien välillä jotka mainostavat ja käyttävät heidän tuotteitaan. Tälläinen työ sopikin Hensleyllä täydellisesti - hän pystyi edelleen oleman tekemisessä musiikin ja soittamisen kanssa mutta hänen ei tarvitsisi joutua kärsimään bändissä soittamisen haittapuolien kuten kiertämisen ja erinäisten houkutusten kanssa - joten hän hyväksyi tarjouksen.

St. Louisissa Ken myös meni naimisiin ja lähinnä vaimonsa vaikutuksesta sai herätyksen ja tuli uskoon 90-luvun alkuvuosina. Yleensä tällainen artistien kohdalla merkitsee soittamisen lopettamista mutta hänellä kävi täsmälleen päinvastoin: Uudesta uskostaan hän sai motivaatiota musiikintekemiseen ja soolouransa uudelleen käynnistämiseen. Uudet kappaleet luonnollisesti sanoitustensa puolesta hieman erilaisia kuin aikaisemmin.

Ensimmäinen julkaisu uudella soolouralla Hensleylle oli 1994 'From Time To Time' joka oli lähes kokonaan ennenjulkaisemattomista nauhoituksista koottu harvinaisuuskokoelma. Tämän jälkeen alkoi uuden levyn odotus mutta suunnitelmiin tuli muutos kun Hensley perusti kristillistä musiikkia soittavan Visible Faith -yhtyeen. Tämä kokoonpano ei suunitelmista huolimatta kuitenkaan koskaan kunnolla lähtenyt käyntiin ja vaikka tarkoitus oli tehdä sekä oma että Visible Faith-levy, lopulta syksyllä 1999 ilmestynyt 'A Glimpse Of Glory' sisältää näistä molemmista sessioista otettuja kappaleita vaikka se on otsikoitu: Ken Hensley & Visible Faith. Levy ilmestyi Hensleyn omala yhtiöllä ja sitä myytiin lähinnä matalalla profiililla pelkästään nettisivujen kautta.

Seuraavan levyn suunnittelu alkoi lähes välittömästi A Glimpse Of Gloryn ilmestymisen jälkeen mutta suunnitelmiin tuli muutos kun Hensley lyöttäytyi yhteen entisen Heep-vokalisti John Lawtonin kanssa soittakseen keväällä 2000 Lontoossa järjestetyssä Heepvention 2000 -tapahtumassa yhteisen keikan nimikkeen The Hensley/Lawton Band alla. Tuo esiintyminen myös nauhoitettiin ja se julkaistiin keväällä 2001 nimellä 'The Return'. Hensley ja Lawton lähtivät myös yhteiselle kiertueelle Keski-Eurooppaan ja Englantiin mutta tiet erkanivat jo saman vuoden kesällä ja Ken keskittyi Running Blindin nauhoituksiin.

Syksyllä 2001 Hensley sai mielenkiintoisen ehdotuksen: häntä pyydettiin mukaan vierailijaksi Uriah Heepin joulukuiseen Lontoon konserttiin. Koska aikoinaan yli 20 vuotta aikaisemmin ero oli tapahtunut riitaisissa merkeissä, tässä tarjoutui mahdollisuus sanoa kunnolla hyvästit faneille ja kiittää heitä kannatuksesta joten hän suostui. Konsertti oli menestys, Ken tuli mukaan kosketinsoittajaksi puolessa välissä esiintymistä yhdeksän kappaleen ajaksi. Konsertti myös äänitettiin ja julkaistiin CD:nä ja DVD:nä nimellä The Magician's Birthday Party.

Loppuvuodesta 2001 Running Blind lopulta saatiin valmiiksi. Ensimmäisenä se julkaistiin Pohjoismaissa helmikuussa 2002 ruotsalaisen Record Heaven yhtiön kautta ja myöhemmin muualla Euroopassa. Toisin kuin 'A Glimpse Of Glory' joka sisälsi suurimmaksi osaksi kristillistä sanomaa sisältäviä lyriikoita, oli 'Running Blind' "normaali" rocklevy eli sanoitukset yleisluontoisempia eivätkä käsitelleet uskonasioita ollenkaan. Hensley ei uskostaan ole kylläkään livennyt mihinkään mutta kokee ettei hänen enää tarvitse julistaa sitä musiikissaan.

Running Blind kiertue alkoi maaliskuussa 2002 Suomesta ja jatkui seuraavan puolen vuoden aikana edelleen muihin Pohjoismaihin, Englantiin, Keski-Eurooppaan ja Venäjälle ja syksyllä alkoi seuraavan levyn valmistelu. The Last Dance nimekseen saanut levy julkaistiin ensimmäisenä Venäjällä loppuvuodesta 2003, Euroopassa ja Japanissa vuoden 2004 alkupuoliskolla. Kyseessä oli ensimmäinen "oikea" albumi Hensleyn uudelleenkäynnistyneellä soolouralla siinä mielessä että se oli kokonaisuudessaan samassa studiossa samojen muusikoiden kanssa nauhoitettu. Sekä Running Blind että A Glimpse Of Glory olivat molemmat useissa sessioissa eri taustaryhmien kanssa nauhoitettuja.

The Last Dance Euroopan kiertue alkoi Suomesta Helsingin Tavastia-Klubilta 15. huhtikuuta.


Takaisin pääsivulle